Büdös van

2009.05.11. 17:47

Három hónapja költöztünk Újpestre, az újpesti piac közelében található Károlyi István utcába. A környéket szeretjük, a lakást is (2002-ben épült társasház), amelynek egy része tetőtér. Viszont van egy kis bökkenő. 

Az, hogy Újpest ezen részén sajnos rendszeresen, elsősorban az esti órákban (kilenctől éjfélig) néha orrfacsaró büdös van, amely feltehetőleg az Észak-pesti szennyvíztisztító üzemből származik. Pár éve környékén polgármesterünk, Derce Tamás közbenjárására ugyan felszereltek az üzemhez mindenféle szűrőket (lásd korábbról a Szarszagban úszik Újpest című cikket 2003-ból). És akik régebben laknak itt, azt mondják, hogy azóta minden szuper. Csak hát ez nem így van. 

Nem kell szuper különleges orr ahhoz, hogy a kénes, édeskés szagú büdös borzasztóan zavarja az embert, és gyakorlatilag ellehetetlenítse a szellőztetést, amit a tetőtér miatt, elsosőrban esténként, muszáj csinálni. A házban lakók egy része szintén érzi a büdöset, akik a merőleges irányú házrészben laknak, azok árnyékolva vannak, így csak ritkábban jut el hozzájuk. Ám a Károlyi István utca felőli rész bizony ki van téve ennek a dolognak, amit onnan is látunk, hogy a szemben levő ház ablakai majdnem mindig be vannak zárva. És már kezdődik a kánikula. 

Ami ennyire büdös, az nyilván nem egészséges. Végére szeretnénk járni a dolognak, de semennyi időnk sincs erre a levelezésen kívül. Írtam egy udvarias levelet a polgármesternek, de nem válaszolt. (Apropó, nincs erre törvény, hogy 30 napon belül kéne valamit mondania?) A helyi fideszes bűzügyi aktivista weboldalán nincs emailcím. Egyetlen fórumban sem találtam erről bejegyzést.

Állati furcsa az egész, mert a széljárástól függően bizony egész messzire elmegy a szag, és biztosan sokakat érint. Egy hete az angyalföldi TESCO bejáratánál csapott meg brutálisan, tehát a Váci út angyalföldi részét is érinti. A Váci úton, és a Vácival párhuzamos Baross utcában lakókat egész biztosan, és az épp átadás előtt álló, extradrága Károlyi István Városközpont lakóit pedig annyira, hogy a környéken sétálva én magam éreztem a földszinten is a bűzt. 

Hozzá kell tennem, hogy bár az egész úgy jött elő, hogy feleségemnek nagyon kényes az orra, az enyém viszont jó ideje teljesen be van dugulva és alig érzek szagokat. A tavaszi allergia miatt meg pláne. És még így is átjött, és nagyon zavar. 

Ebben a blogban dokumentáljuk az Újpesti Büdivel kapcsolatos dolgokat, és naplózzuk a nagyon büdös órákat. Elköltözni nem akarunk, de leveleket írni igen. És megoldani ezt. Ugyan ez nem lesz vicces blog, a sorstársainknak ajánljuk a chicagói Budos Band számát, ami jó. 

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujpestibudi.blog.hu/api/trackback/id/tr231115493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr HoW · http://emtv.blog.hu 2009.05.12. 00:03:18

A volt bőrgyár is lehet akár a ludas.. Azon a környéken is rendszeres az orrfacsaró bűz, és bizony nem egyszer távolabb is lehetett érezni tisztességgel..

Fat Abbot 2009.05.12. 00:30:54

A Váci út felső részén lehet a forrás, ott néha olyan szag van, hogy az utasok kifordulnak a buszból.
Én úgy tudom, hogy amikor ez először előjött volt vizsgálat, ami a CsatMűveket hozta ki ludasnak. (Javítsatok ki, ha nem így van!)
Feltehetőleg a többiek már megszokták a szagot, és választás sincs, azért nem téma ez sehol sem.

Sok sikert a szartalanításban!

btw ha ez megnyugtat itt, egyel arrébb meg trágya/szappanszag, a belvárosban pedig húgyszag szokott lenni. Budapest, Budapest te csodááááás...

Hassan-i Sabbah 2009.05.12. 00:45:23

Bunkó pestiek, fulladjatok bele a szarszagba. A bűnös városból büdös város lett. :D

www.youtube.co/watch?v=xwFgmmffJxE

Mawhonic 2009.05.12. 00:49:58

Hasonlóan kénes, édeskés szagú büdös van Újpest szomszédságában, Zuglóban, konkrétan a Bosnyák tér környékén, itt is az éjszakai órákban lehet csak érezni 1-2 hónapja, de akkor annyira, hogy be kell csukni az ablakokat. Ennek a forrása egyébként állítólag a Reanal vegyiüzem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.12. 00:54:56

Debrecen belvárosában is iszonyat büdös van. Most olyan disznófosszag terjeng, hogy meg kell dögleni tőle. Elképesztő, hogy ezt hogy tűrheti el a város. Valamelyik büdös paraszt vállalkozónak biztos van egy rohadt disznótelepe a város mellett, 200ezer ember meg szagolja.. mit lehet ilyenkor tenni? hol a szaghatóság?

Salesman 2009.05.12. 00:56:51

Újpesti Büdi Blog szkadok a röhögéstől :D

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.12. 01:04:15

amúgy meg az egész szarbazüllött országban nagyon bűzlik valami

GergőÁron (törölt) 2009.05.12. 01:19:10

Hát, ha vígasztal, szerencsére az egészségedet (pont ettől) talán nem kell féltened, mert ami büdös, még egyáltalán nem biztos, hogy káros.
Amikor a telepen jártam még jó pár éve (kb 10...?), akkor egészen megdöbbentően nem volt büdös még a szarosmedencék partján sem. És inkább olyan rohadó iszapszag rémlik, nem az a jó zsíros kénes fingszag, amit Újpesten a Váci úton szoktam néha érezni én is. Régen mindig úgy gondoltam, hogy az a bőrgyárnak a bűze lehet csak, ami olykor valóban eszméletlenül penetráns bírt lenni, de aztán tudtommal a bőrgyárat bezárták, viszont a büdi még mindig felbukkan olykor, igaz közel sem azzal a nekifutásból pöröllyel orrbabaszó intenziátssal, mint a régi szép időkben...
Szal' a fene tudja...

legipet 2009.05.12. 05:29:20

én is úgy tudom, hogy ez valamilyen csatornázási probléma, már a 90es évek közepén-végén lehetett érezni.

és csak egy kis pontosítás: a polgármestert Dercének hívják, nem Derczének.
Bár ez az ügy szempontjából lényegtelen :)

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.05.12. 05:47:02

Több mint 1 hónapja nem esett normálisan az eső, ezzel is összefüggésben van, sztem csatorna.

pappito · http://pappito.com 2009.05.12. 07:03:43

bőrgyár már rég óver, a szennyvíz meg nem büdös ott. laktam arrafelé, csatornaszag van. át kéne mosni kicsit, de hát gondolonm a FCSM kivárja az esőt, az olcsóbb.

irj a FCSM-nek inkább, biztos van ügyfélszolgálatuk

flora.a 2009.05.12. 07:20:57

Káposztásmegyeren is büdös van... a bőrgyár ezer éve zárva van, vagy tényleg a szennyvíztelep (kicsit északabbra van valahol - csak 5 éve lakom itt - Pepin bácsi (?) ha gondolkodnál és figyelnél, meglepődnél hány vidéki lakik a fővárosban - kevés nem első generációs itt élővel találkozom), de ami aggasztóbb, az a 15. ker. határán levő öntöde, amiből simán eljön idáig a szabálytalan égetéseik végterméke, illetve ne feledjük a szintén 15. kerületben levő szemétégetőt, amin ugyan van szűrő, de néha megszellőztetik - szerintem.

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.05.12. 07:21:01

nohát akkor az a te nagy szerencséd, hogy a bőrgyár már régóta bűzöl... höhöhö
Nomeg az újpesti szennyszag az még elviselhető, de aki járt a nyolcvanas-kilencvenes években Rákospalotán, az olajgyár környékén, az tisztában van azzal, hogy mi az a természetellenesen rohadt büdös... És abban a legszebb az volt, hogy nem ám állandóan áradt, hanem úgy hetente párszor teljesen random időpontokban. Csak hogy ne tudjál hozzászokni :P

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.05.12. 07:21:47

izé: ...bőrgyár régóta NEM bűzöl...
:)
én még éreztem azt is... :P

flora.a 2009.05.12. 07:30:17

Egyébként engem pl jobban zavar az hogy mind a két szomszédunk dohányzik, és ezt mind másik erkélyen teszik, úgyhogy este egyáltalán nem lehet ablakot nyitni, míg ők le nem fekszenek, sőt az egyik már kora délután otthon van... Amióta meg építik a városközpontot, és töltik fel a Megyeri út ipari parknál levő részén a talajt (na ezt ugyan minek???, hacsak nem a metróépítés sittjét akarják még mindig elegánsan eltüntetni a belvárosból) az autókat hetente kell lemosatni, annyi port hord át a szél.

kzgy 2009.05.12. 07:46:31

Nekem volt szerencsém 2003-ban környezetvédelmi szakértőként belelátni az ügybe: a csatornák miatt van a szag. Ezeket 100 éve sokkal nagyobb kapacitásra tervezték (elég sok gyár szennyvizére), és aszályos időben egyszerűen nem folyik el bennük a szenny a Dunáig. Mint most. Vagy mint 2003-ban, ami Magyarországon a valaha volt legszárazabb és legmelegebb év volt.

Void Bunkoid 2009.05.12. 08:06:08

Nem tudom mit hisztiztek, a bűz kurvajó dolog :)

Walter Melone (törölt) 2009.05.12. 08:07:13

Laktál volna ott a 80-as években.
A szélirányt minden újpesti a szaglása után tudta megmondani.

Volt bőrgyár, szennyvíz (akkor még csak simán a dunai kifolyó),szemétégető, hőerőmű (amikor olajjal működött), disznóhizlalda.
Ez utóbbi mondjuk már Rákospalotán van egy lakótelep tőszomszédságában, de a szaga kedvező széljárás esetén simán eljött Újpestig.

Ehhez képest most már szuper a helyzet.... ;-)

Koky_ 2009.05.12. 08:16:47

@Pepin_bacsi: Ha pesti valaki, akkor bunkó? Van ott IQ....

hfnuser · http://www.offdesign.uw.hu 2009.05.12. 08:21:09

A problémát, abszolút megértem, hiszen én is erre felé lakom (József A. u.) és valós ez a probléma. Tényleg nagyon büdös van az említett időszakban.

Aki meg kifigurázza ezt a helyzetet és csak rosszindulatú gunyolódást tud csak tenni, az bek@phatja...

hfnuser · http://www.offdesign.uw.hu 2009.05.12. 08:23:46

@Pepin_bacsi:
Ilyen megjegyzéssel "bunkó pestiek" nagyon sajnállak Pepinke! Megkérdezhetem melyik városban vagy településen laksz?

hontalan 2009.05.12. 08:32:06

Én a közelben, ÚP-Városkapunál lakom és nem érzem a bűzt. Van nekünk más: az alattunk lakó díler sráctól penetráns fűszag árad hozzánk állandó jelleggel. Az is büdös, de valahogy csak nevetni tudok rajta. ;-)

Mocoria 2009.05.12. 08:47:03

@Pepin_bacsi: Bunkó mucsai, fulladj bele a trágyaszagba! Mert ugye a trágya, amiben a gumicsizmádban taposol, az is sz@rból van...

De ez csak neked szól, nem minden vidékinek!

Nálunk az udvaron (Belváros, bérház) van egy csatornaösszefolyó. Száraz időben szörnyen büdös tud lenni. Ilyenkor kiviszek egy vödör vizet, beöntöm, és megvolt egy időre a bűzelzárás.

Abulafia 2009.05.12. 08:59:25

Nagyon jó hiánypótló blog. Én a Perényi utcában lakom, (Megyeri-Váci elágazásnál), gyakorlatilag szemben a szennyvíztisztítóval. Néha járunk futni a népszigetre és az attól északra fekvő Dunaparti részre. Szerintem nem a szennyvíztisztíto a ludas. A Váci úton néha lehet érezni a szennyvíz szagát, és a dunaparton, közvetlenül az ülepítők mentén szinte mindig. Az sem egy leányálom, de az egy más jellegű szag. Azért meg kéne tudni, hogy végeznek-e valamilyen speciális tevékenységet esténként a szennyvíztisztítóban, ami során esetleg felszabadul ez a szag. Mittudomén, mondjuk mindig akkor kavarják fel az iszapot.

Az én tippem szerint vagy a chinoin, vagy a bőripari szakközép a Baross utcában okozhatja a szagot. A bőrgyár tudtommal már bezárt.

Üdv,

A.

AZso.hu · http://www.azso.hu 2009.05.12. 09:06:09

Többen elmondták, a csatornák miatt van, a nagy szárazságok idején megáll benne a szar. FCSM kimossa, a jóhír az, hogy azok is (valami számomra érthetetlen rejtély folytán) éjszaka dolgoznak.

Az Árpád út végén is csatornaszag van hetek óta, de Óbudán a Vörösvári út - Szőlő utca kereszteződés 15 éve büdös télen-nyáron ugyanemiatt.

Amúgy kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből...

Pepin bácsi meg akkora paraszt, hogy már az óvodában is kapanyél volt a jele. Ha feljön 'Pestre, az első benzinkútnál lerakja a kocsit, mert fél, hogy eltéved a Városba...Van ilyen, túléljük. A szagot kicsit rosszabb tűrni, mert az ott van az orrunkban...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.05.12. 09:07:26

Bőripari szakközép szerintem kizárható, a szag ugyanis elsősorban a váci úton érezhető, tehát valószínűleg a szenyvízátemelő okozza. Az utóbbi időben a kb 10 évvel ezelőttihez képest olyan a különbség, mint egy szál rózsa, és egy vödörnyi friss fekália között.
Nem mondom, hogy leányálom, de csak viszonyítás kérdése, hogy ez jó, vagy rossz... Attól függ honnan érkezett valaki.
A piac szaga véleményem szerint sokkal karakteresebb a környéken, mint a szenyvízé...

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.05.12. 09:10:27

Amióta az index Újpesten ténykedik, azóta érezni!

citrix 2009.05.12. 09:22:08

A büdi valószínűleg a csatornanyílásokból jön vissza.A lakosság vízfelhasználása köszönhetően a vízdíj (+áfa) borsos árának radikálisan csökkent.A csatornákban nem folyik le megfelelő sebességgel a trutyi,hanem elkezd bomlani,ami bizony igen büdös.Megoldás lenne a gyakori nagymennyiségű csapadék (zápor,zivatar) vagy az időszakos vízzel elárasztás.Az első teljesen kiszámíthatatlan,az utóbbi kiszámítható:pénzbe kerül tehát soha.Marad a büde,és a szagelszívás orrok által.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.05.12. 09:41:35

Azt sem árt hozzátenni a dologhoz, hogy Újpest korábbi ipari jellege miatt elsősorban a Váci út környékén a csatornarendszer erősen túlméretezett, hogy megbírkózzon a korábbi nagyüzemek hatalmas szennyvízmennyiségével.
Nagyüzemek már nincsenek, a csatornából pedig egy kád víz nem mossa ki a trutyit.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.12. 19:19:12

8 évig Angyalföldön laktunk, ott is érezni lehetett rendszeresen a bűzt. Mi akkor a Chinoin gyárra gyanakodtunk, mert olyan furcsa, édeskés volt a szag.

automentesnap 2009.05.15. 14:45:09

voltak korábban hasonló fórumok a város több pontjáról is.
pl.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008403

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9146727

megoldást egyik se hozott.
Sok sikert nektek!

(Budos Band rulez)

süti beállítások módosítása